Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Puyalón mostra el seu rebuig a la línia d’alta tensió Aragó-Cazaril
Home / Territori / Aragó / Puyalón mostra el seu rebuig a la línia d’alta tensió Aragó-Cazaril

Puyalón mostra el seu rebuig a la línia d’alta tensió Aragó-Cazaril

Torres de la Aragón-Cazaril en las cercanías de La Puebla del Mon. Foto: Blog Alta Tensión
Línia d’alta tensió Aragó-Cazaril. Foto: Blog Alta Tensión

Una vegada més manifestem la nostra preocupació per una altra agressió al territori. Tot i l’ordre donada en seu parlamentària el 1999, Red Eléctrica Española, SA (Reesa) té la voluntat de recuperar el traçat de la línia d’Alta Tensió Aragó-Cazaril en un projecte que anomenen Peñalba-Monzón-Isona.

Davant d’aquesta resurrecció d’un projecte mort i enterrat, Puyalón mostra el seu absolut rebuig al projecte i s’alinea amb els ajuntaments de la zona de la comarca de la Ribagorça, i amb la Plataforma Unitària contra l ‘Autopista Elèctrica, en la seua total oposició al projecte i la seua solidaritat amb els afectats per aquesta nova agressió al país i la seua gent. Aquesta agressió compta amb d’un col·laborador necessari en el Govern d’Aragó, representat pel conseller d’Indústria, Arturo Aliaga.

Puyalón s’adhereix al Manifest de Tremp que declara les següents raons:

1- Per considerar que les comarques de l’Alt Aragó i Lleida i, en especial, els pobles del Pirineu i Prepirineu, han estat els principals afectats i perjudicats per la construcció de desenes de preses i línies d’alta tensió, que han suposat un espoli dels seus recursos i de forma extraordinàriament contradictòria, no han repercutit en el benestar d’aquests pobles, ni han garantit els serveis bàsics. En l’actualitat són una de les àrees més deprimides, existint pobles habitats sense llum encara.

2- Per considerar que la línia atempta contra el gran valor paisatgístic, ecològic i patrimonial de multitud de restes arquitectòniques que, igual que els nostres paisatges, suposen la major riquesa d’aquestes terres i al mateix temps el principal potencial socioeconòmic, sent el nostre deure conservar i transmetre en les millors condicions a les generacions futures.

3- Per considerar que aquestes línies suposen un atemptat contra la salut de la nostra població, que encara que no reben els beneficis que origina la línia, en canvi estarien exposats a un camp electromagnètic altament perjudicial, com es desprèn d’estudis científics rigorosos, que coincideixen en les seves conclusions a la vegada que consideren que els camps magnètics de les torres d’alta tensió poden provocar el desenvolupament de processos cancerígens entre els adults, de leucèmia entre nens i altres malalties.

4- Per considerar que aquesta línia interconnectada amb les centrals nuclears, viola la moratòria nuclear del govern espanyol, que impedeix la construcció d’infraestructures nuclears.

5- Per considerar que aquest projecte no està justificat, ni per la demanda local de la zona ni per les necessitats de distribució i evacuació de l’energia excedentària produïda en els territoris afectats que ja tenen els seus propis canals, la millora dels quals seria més que suficient per satisfer les raons adduïdes per Red Eléctrica Española, considerem que és el moment d’apostar per una nova cultura de l’energia que impliqui a tothom en l’estalvi, l’ús eficient i la generació renovable i descentralitzada de la energia que no necessita grans línies de transport.

Puyalón de Cuchas