Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Una empenta més fins l’Aragó trilogia, una altra més
Home / Territori / Aragó / Una empenta més fins l’Aragó trilogia, una altra més

Una empenta més fins l’Aragó trilogia, una altra més

Les diferents iniciatives que s’estan recollint últimament des del món en defensa de les llengües minoritàries d’Aragó ens fan reconduir i plantejar-nos la nostra postura, a una organització política com Puyalón, i reflexionar sobre les maneres de continuar amb una trajectòria, unes vegades més intenses que d’altres, però llarga i sempre per la mateixa direcció.

Que s’hagi tirat per terra una llei de llengües, com la que PSOE-CHA havien aprovat en l’última legislatura de les Corts, no han de ser senyal per a que aquesta llei hagués de ser la tan demandada normativa que anés a salvar o protegir les llengües minoritàries a l’Aragó, ni encara que el Consell d’Europa se preocupi d’això.

Per a Puyalón de Cuchas l’oficialitat es condició “sine qua non” per a que una llei sigui considerada mínimament acceptable i recolzada. Una oficialitat, que en el cas de la llengua aragonesa no es podria reduir a hipotètiques zones tendenciosament marcades, perquè, tal i com a Navarra o Bretanya ja s’ha demostrat, sempre redunda en perjudici dels nens i nenes que no habiten aquestes hipotètiques zones.

Un dret que ja ha sigut assolit per la majoria de les comunitats que conformen l’estat espanyol, i que no entendrem per què se li segueix negant a l’Aragó pel que respecta a la llengua catalana i aragonesa.

Tanmateix, si aquesta és un dels ciments de qualsevol llengua minoritària, l’ensenyament és un altre. La negació de l’ensenyament en català a les escoles de la franja oriental d’Aragó i la feblesa amb la que es continua treballant per a raure algunes hores extraescolars en les zones aragoneses-parlants, són una altra mostra de la negació de drets, y una altra demanda irrenunciable per a Puyalón.

El Consell d’Europa, que ja va renegar al maig al govern PP-PAR per canviar la denominació de les llengües d’Aragó, acaba de decidir que Aragó està incomplint tots els tractats i la Carta Europea de les llengües minoritàries.

El 29 de Setembre es presentava a la fira de Fraga “Cinga Fórum 2012” el manifest d’Aragó Trilingüe per part de la “Coordinadora Aragó Trilingüe” de la que Puyalón forma part. El text havia sigut consensuat i presentat en els dies precedents per representants de les associacions més representatives del món cultural i lingüístic aragonès. Un concert en la setmana dels Pilars continuaria amb la llista d’activitats. Només un mínim consens seria suficient per a continuar amb aquestes iniciatives, un consens que no podem fer recular anys cap enredera. Ni en les nostres pròpies organitzacions i en els debats previs a qualsevol “Coordinadora” que es prengui.

Des de Puyalón esperem que la nostra iniciativa, i la de la resta d’associacions, faci repuntar d’una forma definitiva aquesta activitat en pro de les llengües minoritàries d’Aragó, l’aragonès i el català.

MANIFEST PER L’ARAGONÈS I EL CATALÀ, LLENGÜES D’ARAGÓ