Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Puyalón fa una anàlisi sobre l’actualitat lingüística i anuncia la seva sortida de la Coordinadera
Home / Territori / Aragó / Puyalón fa una anàlisi sobre l’actualitat lingüística i anuncia la seva sortida de la Coordinadera

Puyalón fa una anàlisi sobre l’actualitat lingüística i anuncia la seva sortida de la Coordinadera

Puyalón de cuchas, l’organització política de l’Esquerra Independentista Aragonesa vol fer públic que deixarà de pariticipar de la «Coordinadora Aragó Trilingüe».
Les nostres conviccions, com es pot consultar a la ponència política sorgida de la nostra Assemblea, són que l’aragonès i el català, llengües pròpies d’Aragó, només poden salvar amb un suport radical, urgent i decidit. No podem renunciar a l’oficialitat de les tres llengües en peu d’una igualtat, com dictamina la UNESCO i / o qualsevol persona que tingui el més petit estima cap al nostre patrimoni lingüístic com a poble, i que també és de la humanitat.
Tampoc podem fer una acció feble, defensant una llei de llengües que no arribava als mínims exigibles, no ja per la nostra organització, sinó tant de bo per la legislació europea i internacional, pel que fa al patrimoni i els drets de les llengües minoritàries i els seus parlants. Per descomptat que rebutgem totalment el projecte de llei de llengües que acaba de fer el PP-PAR, però la Llei encara vigent, tot i estar un pas cap endavant, no era la solució a tots els problemes de les nostres llengües.
L’aragonès, a més, es troba en una situació de particular debilitat, una vegada que es compta amb una massa de parlants petita i cap suport institucional. A més de comptar amb la sortida d’algunes organitzacions del consens normatiu aconseguit arran del «II Congrés per l’aragonès». Sortida aquesta d’unes maneres que encara no arribem a entendre sinó és per qüestions personals o d’interessos polítics, i no culturals o lingüístics.
Malgrat haver pres prestat el nom de la «Coordinadora Aragó Trilingüe», poc té a veure aquesta amb la que va portar a les accions polítiques que van acabar en, la més gran manifestació que ha conegut la lluita per les llengües d’Aragó. Si aquella era encapçalada per les organitzacions culturals i en defensa de la llengua, en aquesta el paper fonamental d’aquestes associacions, a les que correspondria prendre la veu principal, és escassa i gairebé inexistent. En els últims mesos, a més, s’ha obert la participació a la abans esmentada «Coordinadora» a persones i organitzacions que han demostrat, al llarg de la seva trajectòria política i associativa, ser destructives tant per l’aragonès com per al moviment en defensa , amb una gran manca ètica i de lleialtat.
Per aquests i altres motius, deixem la «Coordinadora Aragó Trilingüe» i creiem que la lluita de Puyalón de esquerres per les llengües d’Aragó ha de dirigir-se cap altres extrems. Cap als camins que a Esquerra Independentista i les seves organitzacions porten anant des de fa dècades al nostre país. Fins arribar que l’aragonès i el català tinguin reconeguda la seva existència i dignitat, i que els drets dels parlants, com a individus, col · lectiu lingüístic i part del poble aragonès, siguin reconeguts i puguin exercir lliurement, en totes les àrees i en particular, en l’ensenyament.
Tanmateix el govern espanyol acaba de reconèixer implícitament que no és prou. De veu del seu ministre d’educació Wert, ha catalogau a un ensenyament en moltes millors condicions que la nostra, com un atac cap als drets dels parlants del castellà. Les possibilitats de dignificar les nostres llengües en l’ensenyament també pateixen els atacs des del govern espanyol.