Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Puyalón de Cuchas aposta per la confluència en la mobilització sobiranista
Home / Territori / Aragó / Puyalón de Cuchas aposta per la confluència en la mobilització sobiranista

Puyalón de Cuchas aposta per la confluència en la mobilització sobiranista

El conflicte nacional ha esclatat cada vegada amb més vehemència al si de l’Estat espanyol. El procés sobiranista del poble català posa contra les cordes dia a dia a lunionisme espanyol que, al seu torn, deriva en posicions més centralistes. En el context de profunda crisi econòmica, la dreta espanyolista aprofita per posar en marxa el seu programa recentralitzador que inclou, no només un buidatge del feble aparell de competències autonòmiques, sinó també retallar les formes i institucions pròpies organitzatives de les nacions peninsulars. Dins d’aquest marc general el Poble treballador aragonès sembla haver perdut qualsevol dinàmica de mobilització o reivindicació sobiranista que en altre temps mantingué coherentment amb les seues necessitats materials i simbòliques.

El conflicte entre el nostre poble i l’Estat ha decaigut massa en un moment en què les amenaces i els atacs contra la nostra autonomia insatisfactòria i el nostre dret sobirà són, si cap, més pronunciats que en el passat. Hem de buscar les raons per les que aquest fet s’ha produït. D’una banda, per la progressiva descomposició del moviment sobiranista aragonès, deixant-lo en una situació d’extrema debilitat. I, de l’altra, a causa de l’ofensiva ideològica espanyolista que ha desgastat la perspectiva nacional de les classes populars aragoneses i ha amagat que molts dels nostres problemes concrets es deriven de la mateixa estructura de l’Estat, i que només poden ser resoltes des d’una perspectiva sobirana i aragonesa.

Davant això des de l’Esquerra Independentista no podem quedar impassibles: un poble sense pols sobiranista és un poble condemnat a la derrota. Se’ns imposa la necessitat de reconstruir des de la base un moviment d’arrel sobiranista que atenga i propose solucions a problemes concrets del poble treballador des d’una perspectiva íntegrament aragonesa i d’esquerra rupturista. Per això, des Puyalón de Chuchas apostem per la creació d’espais de confluència on puguen tornar a teixir-se les relacions polítiques necessàries per a l’aparició, en el si de la societat civil aragonesa, d’un moviment sobiranista fort i consolidat. Només a partir de l’acostament real i de la lluita conjunta pels nostres drets podrem recuperar una dinàmica de reivindicació social i nacional que conjugue diferents sensibilitats i estratègies.

El sobiranisme continua existint, encara latent, als nostres carrers i pobles. Per això resulta crucial −com a aragoneses conscients de la nostra realitat nacional- què aquest torne a eixir al carrer, a mobilitzar-se i a reivindicar-se com a actor polític rellevant dins de la societat aragonesa. D’aquesta manera, a Puyalón de Chuchas donem suport decididament a un projecte de confluència com és el de En a tuya man, perquèentenem que va encaminat a la recerca dels mateixos objectius d’unitat, i de reprendre la reivindicació sobiranista.

Però perquè un eventual moviment sobiranista pugui arribar a tenir calat entre el Poble treballador aragonès hem darticular resposta a les ofensives que dia a dia l’Estat i l’oligarquia regionalista carrega contra els nostres drets. Hem de dir ben clar que estem contra el pagament del deute il·legítim que Aragó ha contret amb els mercats i especuladors internacionals, i que avui busca pagar a través de la retallada de drets socials bàsics de la classe treballadora.

Hem de ser tenaços en la lluita contra el centralisme de nou encuny que busca, per “eliminar les duplicitats”, acabar amb institucions pròpies del nostre país, hem de deixar clar que ni el Justícia ni el Tribunal de Comptes es toquen. Hem alçar la veu contra la Reforma de l’Administració Local que condemna als nostres pobles i la seua manera d’organització a una dependència externa intolerable. Hem de lluitar contra les retallades en serveis públics bàsics, especialment en sanitat i en educació com també contra el cop de taxa judicial o la reforma de les pensions. Hem de generar un pol aragonès que posi en qüestió les dinàmiques recentralitzadores i que reclamin el dret a decidir del nostre poble i de tots els altres enfront del totalitarisme constitucionalista del Govern espanyol.

A més hem sumar a les lluites que s’han convertit ja en recurrents per la sobirania del nostre poble: la lluita contra els embassaments, contra Mularroya, Yesa, Biscarrués, Bergantes …, la lluita per la sobirania sobre els nostres propis recursos, per no ser reduïts com a poble a una economia colonial on el nostre país només serveix per a l’extracció de matèria primera i força de treball i per a la distribució, perquè les nostres comarques no siguen abandonades en el progressiu procés de destrucció de teixit industrial que des d’Espanya i la UE se’ns imposa. En definitiva, un moviment sobiranista que abordi tots els problemes reals de la classe treballadora aragonesa, que lluita contra els desnonaments, contra la legislació laboral, contra les clàusules sòl, contra la corrupció. Tots ells problemes que es poden i s’han de solucionar des de l’òptica sobirana del Poble treballador aragonès.

Per tot això donem suport la propera manifestació nacional del 21 de desembre a Saragossa i la concentració del 20 a Chaca convocada pel moviment En a tuya man. I ho fem amb la ferma convicció que actualment és la millor forma de generar aquests processos de confluència pels quals acostar-nos més a la configuració d’un moviment sobiranista consolidat. Creiem que el 20 d’aviento, pel seu valor simbòlic en la història del nostre poble, és una bona data en què assajar aquests escenaris d’apropament, però creiem també que s’ha d’enfocar no des d’una perspectiva historicista, com s’ha fet fins ara, sinó des de l’enfrontament de la nostra actualitat política i social com a poble. Sens dubte és aquesta la millor manera de filar el llegat que suposa la pèrdua dels nostres drets i llibertats per la invasió de l’exèrcit espanyol el 1592 i a aquells que a Aragó shi van oposar.

Hem de reclamar el 20 d’aviento com un dia de rebel·lia, de mobilització contra els que avui un altre cop intenten ajusticiar els nostres drets, un punt de partida per a un moviment sobiranista, una via aragonesa, que a poc a poc vagi reclamant el seu espai. El valor d’aquesta mobilització no és que sigui molt o poc nombrosa, ni tan sols que es faci eventualment, sinó que es pugui mantenir en el temps com a mètode per sumar forces i que es converteixi en el referent de tot el Poble treballador aragonès. Puyalón de Chuchas i l’Esquerra Independentista estaran presents en aquesta mobilització, com un pas necessari en el camí de la unitat estratègica del sobiranisme, i animem no només a les persones de l’entorn sobiranista a participar sinó també a tota la societat aragonesa. Perquè en això ens hi juguem molt, la força i la posició del nostre poble com a subjecte digne dins de l’Estat i del Món. És l’hora de lluitar, perquè està en la nostra mà i tenim dret a decidir sobre tot el que ens estan fent.