Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Manifiest Els Pobles Decideixen
Home / Textos / Documents i Ponències / Manifiest Els Pobles Decideixen

Manifiest Els Pobles Decideixen

Os Pueblos DecidenLes eleccions al Parlament Europeu es produeixen en una situació marcada per la profunda crisi del sistema econòmic capitalista, Els comicis del 25 de maig tindran lloc en un context de programes de retallades als serveis públics i d’abolició de drets socials que fan que milions de persones s’enfrontin a la desocupació, el desnonament, la precarietat, l’empobriment i l’exclusió social.

La crisi econòmica ha estat l’excusa perfecta per a buidar, encara més, de legitimitat democràtica a la Unió Europea. Al poder abusiu que han exercit tradicionalment el Consell i la Comissió Europea cal sumar-hi avui el control per part de la Troika dels principals programes públics.

Els governs europeus, que no han dubtat en rescatar als banquers per compte de l’erari públic, han procedit alhora, en nom de l’anomenada política d’austeritat, a accelerar les mesures de retallada de programes públics, de privatitzacions del sistema sanitari, de l’ensenyament, de serveis socials i a la precarització de les condicions laborals.

En aquest context d’augment de la desocupació, de tancament o deslocalització d’empreses, de limitació de la capacitat productiva dels pobles, de reducció dels serveis públics, i de normes cada vegada més restrictives per a impedir la lliure expressió del malestar de la ciutadania, les iniciatives de tall xenòfob i racista, així com els postulats ultra-conservadors s’expandeixen perillosament en la societat i entren amb força a l’escenari polític i electoral.

La progressiva desafecció de la ciutadania cap a un model polític que no habilita espais de participació social i encara menys d’empoderament ha facilitat la penetració dels ideals ultra-dretans en els programes de diferents governs i de la pròpia UE. La política contra l’asil polític i enfront a la immigració és un exponent d’aquesta situació i, cal dir-ho, la millor aliada d’uns partits que aspiren a convertir-se en els grans protagonistes de les eleccions europees de maig.

En aquest context de greu involució democràtica les eleccions europees plantegen nombrosos dilemes per als independentistes i sobiranistes d’esquerres. Les formacions que participem de la candidatura “Els Pobles Decideixen”, entenem que aquestes eleccions són un escenari més de lluita per a combatre els plans de la Troika i en general la deriva d’una UE que s’agenolla als interessos de les corporacions capitalistes alhora que desnona de drets a la classe treballadora.

Considerem que en el context actual més que mai l’impuls decidit a la sobirania dels nostres pobles es l’únic camí per a avançar fins a un model de societat just i igualitari.

El rebuig a aquest model ens obliga a treballar en favor d’alternatives reals, per a construir una aliança continental que no respongui al mandat dels mercats sinó a les necessitats de les persones i a la voluntat dels pobles. Defensem un programa de mesures que, en la immediatesa, atenuï els devastadors efectes de les polítiques d’austeritat i doni sortida a la urgent situació d’emergència social. Això no ha d’impedir de plantejar el debat social i polític sobre qüestions estratègiques com la propietat de la Banca i altres sectors estratègics, avui en mans de transnacionals.

Pel que fa a l’Estat espanyol, entenem que el model emanat de la mal anomenada Transició ha entrat en crisi. Des de la legitimitat històrica, la preservació dels privilegis de les elits econòmiques, la persecució de la dissidència política i la corrupció sistèmica, proclamem la nostra voluntat de fer sentir a Europa la veu de les nacions oprimides, així com dels sectors cada cop més majoritaris de la ciutadania que avui lluiten a través de moviments sindicals i socials a favor dels drets més elementals entre els quals cal assenyalar el dret a un treball digne en el propi país, a l’habitatge, a la sanitat o a l’ensenyament.

Som forces sobiranistes o independentistes d’esquerra i des de la defensa clara del dret a l’autodeterminació dels pobles i el nostre compromís amb la superació del model socioeconòmic que regeix a la Unió Europea basem la nostra aliança en els següents compromisos:

  • Diem sí la Justícia Social: L’esclat de la bombolla de l’especulació financera ha estat contestat per la UE, la Troica i els governs europeus amb polítiques de rescat dels bancs i de liquidació de l’anomenat «estat del benestar». Proclamem la nostra determinació en combatre un model que és sinònim de precarietat laboral i retallada generalitzada de drets socials que castiga les classes treballadores i als sectors més vulnerables de la societat. Les formacions que recolzem aquest manifest ens comprometem a impulsar l’acció política i la mobilització popular per frenar aquests propòsits. Exigim de manera expressa l’auditoria del deute, tant públic com privat, i proposem l’impagament del deute il·legítim. De la mateixa manera defensem la instauració d’una renda bàsica europea.

  • Diem no a l’Europa del capital. Advoquem per un procés destituent de l’actual UE com a pas imprescindible cap a l’obertura d’un procés constituent de l’Europa de la ciutadania i els pobles. Defensem el dret de les nostres nacions a assolir la plena sobirania per, entre d’altres coses, poder decidir sobre la seva adscripció o no en el futur a la Unió Europea o la Unió Monetària. Estem en contra de l’OTAN com a expressió militar de l’imperialisme i contra l’Euroexèrcit. Estem per la defensa del territori, en contra de l’especulació i el deteriorament del medi ambient, que són causa de misèria per a milions de persones. Advoquem per la sobirania alimentària i la preeminència del bé col·lectiu enfront de l’interès privat. Defensem la garantia efectiva del dret a la salut, a l’educació, a l’assistència social, a la cultura i a l’habitatge per al conjunt de persones d’Europa.

  • Diem sí als processos sobiranistes i / o independentistes a Europa i el món. Donem suport els processos independentistes que es donen a nivell europeu – referèndums a Escòcia i Catalunya – i així mateix expressem la nostra solidaritat amb els processos emancipadors a Llatinoamèrica, així com l’heroica lluita dels pobles palestí i sahrauí, o els processos per a la solució negociada dels conflictes al Kurdistan o Colòmbia. Des d’una clara vocació internacionalista, recolzem les lluites de tots els pobles del món per la seva llibertat i la seva dignitat. En aquest sentit, «Els Pobles Decideixen» expressa el seu compromís inequívoc amb un model de societat que promogui la cultura de la pau, la cooperació i la solidaritat internacionalista.

  • Diem no a la uniformització cultural i lingüística provocada per la globalització neoliberal i encoratjada per les polítiques centralistes dels estats. Defensarem un marc que garanteixi l’efectiu exercici dels drets lingüístics i la diversitat cultural dels pobles. De la mateixa manera propugnem per la sobirania dels pobles en la informació i la comunicació.

  • Diem sí a les llibertats democràtiques plenes. L’Estat espanyol es consagra, a la calor de la crisi, a una política recentralitzadora i d’uniformització, alhora que promou mesures destinades a limitar les llibertats públiques i els drets civils. L’entramat jurídic-polític creat en la Transició ha convertit a l’Estat en una presó de pobles. Ens comprometem a sumar forces per promoure un escenari de llibertats democràtiques plenes.

  • Diem no a la discriminació de gènere. Però no com un mer enunciat formal, sinó com una exigència normativa, jurídica i pràctica que garanteixi la igualtat real i la fi de tota discriminació. La qual cosa exigeix ​​mesures integrals per desconstruir una realitat marcada pel patriarcat, tallar la violència sexista, i en particular per a garantir el dret real a decidir de les dones sobre el seu cos, la seva sexualitat i la seva capacitat reproductiva. Denunciem expressament la legislació per restringir el dret de l’avortament adoptada a l’Estat espanyol.

  • Diem sí a la igualtat que combati a tota mena de discriminació per raó d’origen, raça, religió, ideologia, orientació sexual, pertinença cultural, capacitats diferents, …

  • Diem no al feixisme i al racisme. Lluitarem en contra de les polítiques immigratòries criminals que han provocat milers de morts a les fronteres de l’Europa-fortalesa i que fomenten el racisme. Així mateix, treballarem per desemmascarar la ultra-dreta, com a eina del sistema i les seves elits per perpetuar les desigualtats.

Aragonés | Catalán | Castellano | Euskera | Galego | Asturiano