Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Puyalón vol comunicar la perplexitat per la falta de sensibilitat en l’elecció del nou Director de Política Lingüística
Home / Territori / Aragó / Puyalón vol comunicar la perplexitat per la falta de sensibilitat en l’elecció del nou Director de Política Lingüística

Puyalón vol comunicar la perplexitat per la falta de sensibilitat en l’elecció del nou Director de Política Lingüística

4513_99520075311_2624997_nPuyalón de Cuchas continua sense veure cap sensibilitat en l’elecció d’un càrrec tan important, com a l’encarregat de la Política Lingüística a Aragó en els propers quatre anys. Un càrrec de nova creació on s’havia posat moltes esperances, i que hauria de generar els fonaments de la recuperació i dignificació de les llengües pròpies d’Aragó (aragonès i català).

Una perplexitat que ve provocada pels conflictes i dubtes generats en el món de l’ensenyament de les llengües pròpies a Aragó durant l’última legislatura.

Un director de Política Lingüística hauria de tenir un esperit constructiu i en cap cas traspassar a «línia vermella» de suspendre classes a l’escola. Les organitzacions polítiques i culturals que tenen com un dels principals empolsadors a la persona de José Ignacio López Susín: CHA, Rolde d’Estudios Aragoneses (REA), i la Fundación Gaspar Torrente. Són les principals responsables del recurs de setembre de 2014 al Tribunal Superior de Justícia d’Aragó contra les classes d’aragonès a primària. Acompanyat de dures crítiques a un sector del món de defensa de la Llengua aragonesa, que és majoritari i d’ampli consens.

Tornem a fer una crida a favor dels consensos assolits en el II Congreso de l’aragonés el 2006 i per que s’augmentin amb el suport d’institucions com darrerament s’ha fet. Aglutinant un ampli espectre del moviment de defensa de l’aragonès.

Continuem sense entendre com, decisions tan importants i d’extrema necessitat, han pogut sorgir de debats que es troben lluny de l’àmbit científic i docent. Pactes i disgustos polítics que han omplert darrerament la premsa aragonesa, i que mai haurien de perjudicar la lluita per la supervivència d’una de les llengües en més perill d’extinció a Europa, l’aragonès, i el declivi a Aragó de la seva germana, el català.

Puyalón de Cuchas davant la creació de la Direcció General de Política Lingüística creu que s’obre una nova etapa que pot resoldre els diferents problemes de les llengües d’Aragó, l’ostracisme que pateixen, els problemes identitaris del català, la continuïtat generacional, els problemes normatius per a l’aragonès, …

Volem cridar l’atenció en la responsabilitat de tots els partits polítics, de totes les associacions ja del nou Govern d’Aragó i esperem que el nou director general de Política Lingüística treballi en pro d’un consens real que no generi tants dubtes i conflictes, que el temps de dinamitar i minar les iniciatives d’un altre hagi acabat, que el diàleg ja resolució de conflictes segueixi a política d’implementar.

Per això recomanem a José Ignacio López Susín un canvi real en les iniciatives en favor de l’aragonès i de les diverses sensibilitats entre els que dignifiquen, si no veiem una legislatura llarga i plena de problemes. Des Puyalón vigilarem els passos que se seguiran des a Direcció General i al costat de la societat civil intentarem garantir un nou temps d’acord i consens per a la supervivència de l’aragonès i el català a Aragó.

Puyalón de Cuchas