Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
PUYALÓN ES DESMARCA DE LES POLIQUES LINGÜISTIQUES DE CHA I TORNA A OFERIR UN PACTE NACIONAL PER LES LLENGÜES D’ARAGÓ
Home / Àrees / PUYALÓN ES DESMARCA DE LES POLIQUES LINGÜISTIQUES DE CHA I TORNA A OFERIR UN PACTE NACIONAL PER LES LLENGÜES D’ARAGÓ

PUYALÓN ES DESMARCA DE LES POLIQUES LINGÜISTIQUES DE CHA I TORNA A OFERIR UN PACTE NACIONAL PER LES LLENGÜES D’ARAGÓ

L’1 de desembre de 2015 Puyalón es reunia a l’oficina de la DGPL, a la seu de l’avinguda Ranillas, amb el director general Nacho López Susín i representants de cultura i llengües de CHA. La legislatura només hi havia començat i l’objectiu de la reunió era transmetre un sentiment d’unitat i suport al nou director de política lingüística, així com presentar a CHA un «Pacte nacional per la llengua Aragonesa» (adjunt), que en el futur també podria ser signat per altre spartits olítics.

Les impressions, després d’alguns debats, van ser positives i CHA es va comprometre a signar sense cap problema aquest Pacte. Desafortunadament, 1 any i 8 mesos després, Puyalón encara no ha rebuta quest pacte signat per CHA.

Les últimes notícies al voltant de la publicació en el BOA el 28 juny de 2017, la Resolució de 16 de maig’17 amb l’aprovació de la «Grafía de consenso» i la resposta de rebuig per part de les associacions, EFA i SLA, que havien començat el procés. Queda CHA en molt mala posició, només amb el suport de la seva associació lingüística de referència, Consello d’a Fabla Aragonesa, i l’escenificació d’una política cultural i lingüística que no convenç ningú. El consens no pot arribar a través de la imposició d’uns postulats lingüístics que després de 30 anys (norma gràfica del ’87), són rebutjats per una gran part de la comunitat aragonesoparlant. Nacho López Susín (CHA) només ha intentat ser flexible en un delspunts de la seva grafia proposta, i ha pretès que la resta del món lingüístic aragonès canviés el 100% dels seuspunts.

Pacto por el aragonésNo és l’única de les decisions controvertides de Nacho López Susín, en el que porta de legislatura, però sí que és la més polèmica i la més esperada. Amb un procés que ha portat alguns mesos, amb una decisió presa entre tres lingüistes de prestigi, però que en el comunicat del dimarts 4 de Juliol, EFA i SLA s’encarregaven de denunciar la seva «obscurantisme» i la seva falta de rigor. Aquesta decisió només s’ha dividit encara més a l’associacionisme que treballa per l’aragonès, i la pèrdua de la confiança en el director general de Política Lingüística.

Puyalón continuarà treballant en la recerca de consensos i la unitat de les/els aragonesos/es, així ho ha demostrat en aquests anys. Creiem que la recuperació curricular en Primària i Secundària en EOI, més classes, la fundació de la DGPL, la OLA a Osca o altres estaments, són notícies positives. CHA i qual sevol altre partitens va a trobar en tots els fòrums de treball comú, creant l’Oficina de l’Aragonés a Saragossa, denunciant els atacs a la llengua, … però no pararem de denunciar les polítiques errònies, en aquest cas d’un partit com CHA que es defineix com aragonesista.

[gview file=»http://www.puyalon.org/wp-content/uploads/2017/07/Pacto-Nacional-por-la-lengua-aragonesa.pdf»]

Guardar

Guardar