Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Turisme amb
Home / Territori / Aragó / Turisme amb

Turisme amb

A «despersonalització» és un dels perills més greus que corre el Turisme a Aragó. Els experts en turisme saben que, «si qui ens visita s’adona que no hi ha vida local, que algunes zones són semblants a molts altres pobles que ja han visitat, aquesta persona ja no torna, i tampoc ho va a recomanar».

Durant molts anys hem sentit dir de veu de la població local de l’Alt Aragó, totes / tots ells amb perspectives de viure del turisme, que no podien retolar els cartells en aragonès «Val d’Echo», «Val de Chistau», Chistén, Treserols, … perquè «sinó els turistes es confondrien i no vindríem». A Sallent de Galligo, l’última setmana de juliol, amb els vots de PAR, es va dur a l’ajuntament una proposta contra l’adequació de nom dels «tresmils» a la denominació tradicional en aragonès, ja que «portaria a la confusió de turistes i visitants «.

Fa anys que es van acabar els programes del Etno-museu dels Pirineus de Jaca, Sabiñánigo fa tímides proves d’inserir l’aragonès en la ruta de les ermites romàniques o el museu Ángel Orensanz, i en cap oficina turística del Pirineu aragonès es poden trobar informació sobre la llengua aragonesa, a «identitat», l’arquitectura, la cuina, o les específiques maneres de viure aragoneses.

Els experts en turisme remarquen aquesta tendència que busca el turista forà / a, aquesta personalitat en la cultura, la gastronomia i l’arquitectura. Sobretot en un Turisme com el d’Aragó, que no és de platja i sol, sinó d’interior. La moda del «tapeo» a desplaçat al tradicional «vermut» aragonès, encara que només sigui per aquesta «marca» espanyola del nom.

En un altre article podríem entrar a valorar si els milions d’euros invertits per l’Estatolivandenhof espanyol en la promoció de Sol i Platja, en realitat s’han posat amortitzar alguna vegada a Aragó. La resposta seria No, i caldria mirar cap a una autogestió d’aquests recursos per a una promoció més efectiva. Les inversions en manteniment i restauració dels nuclis antics d’Aragó són irrisòries en comparació amb els pobles de Portugal, França, Itàlia o Alemanya, aquest molt afectat per la II Guerra Mundial.

En 2016 l’Organització Mundial del Turisme va anunciar que havia estat un any rècord per a Espanya amb més de 75 milions de turistes, i també es va trencar la tendència, augmentant la despesa per turista. En totes comunitats s’havia augmentat la visita de turistes forans de fora de l’Estat espanyol, excepte Extremadura, Castella-la Manxa i Aragó.

Aquí a la gràfica podem veure les diferències de visites internacionals segons comunitats autònomes. La majoria amb dades molt més alts que Aragó, tot i que aquesta té un territori molt ampli i més capacitat d’acollida.

Un altre dels indicadors més importants són les taxes aeroportuàries i l’ocupació dels aeroports. A Aragó, degut en part a l’organització turística de l’Estat espanyol, es continua negant un aeroport en condicions i uns enllaços cap a Europa mínims.

Ja ningú es recorda dels hipotètics efectes de la Expo’08. Una volta pels punts de venda de viatges, «touroperadors» o guies europees, i ja no trobaràs ni fins i tot un rastre d’aquesta exposició que anava a «col·locar Saragossa-Aragó al mapa». La total submissió i pertinença d’Aragó a Espanya difumina la seva marca turística, fins al punt que és invisible per als circuits estrangers. Les principals editorials o botigues de muntanya europees no perden ni mitja fulla a recomanar rutes per Aragó, i el tradicional Camí de Sant Jaume ja fa anys que ha estat desplaçat per nous trams, alguns inventats, però amb molta més inversió en publicitat, pres en compte per les principals editorials europees.

El Patrimoni, tan en boca per part de l’anti-catalanisme, és qui defineix tot. El turisme interior ve amb interessos culturals, i part d’aquesta cultura és identitària. Un significat identitari relacionat amb el patrimoni cultural propi: «les coses no només pertanyen al poble, són el poble» (M. Heidegger Kunst & Raum). La quantitat de Patrimoni arquitectònic que Aragó ha perdut en aquests últims anys és vergonyós, conformant en molts casos un espai despersonalitzat; Averly, Unversitat Magdalena o Torre Nova enderrocades (Zgz), Artesonaus i façanes d’ermites espoliades, Cascos Històrics enfonsats (Borja, Calataiud, …), obres d’art, patrimoni sense catalogar, descuidat, … farien bona funció. Així ho ha denunciat Puyalón en aquests últims anys amb la campanya «Patrimoni oblidat». A Aragó pensem que la conservació de centres històrics com el de Terol o Albarracín és la «referència» del turisme peninsular d’interior, quan en realitat són únicament un petit punt, amb poca inversió, entre els bells pobles «Patrimoni» de la UNESCO que es poden trobar a tot Europa.

Per acabar parlant de Patrimoni, cóm no parlar del Patrimoni immaterial, aquell que Aragón està perdent dia sense altra, a causa de la pèrdua de l’aragonès i el català. Un Patrimoni amb valor incalculable i unes inversions per a la seva reversió mínimes.