Warning: Creating default object from empty value in /homepages/5/d420049815/htdocs/wp-content/plugins/zdmultilang/zd_multilang.php on line 1450
Puyalón presenta el seu pla «Empenta» juntament amb l’ajuntament d’Artieda per lluitar contra la despoblació
Home / Àrees / Puyalón presenta el seu pla «Empenta» juntament amb l’ajuntament d’Artieda per lluitar contra la despoblació

Puyalón presenta el seu pla «Empenta» juntament amb l’ajuntament d’Artieda per lluitar contra la despoblació

En 2016 l’ajuntament d’Artieda, del qual Puyalón forma part amb Raúl Ramón Iguacel, va decidir com a part d’una iniciativa local posar en marxa un projecte ambiciós que impliqués a la seva població i frenés la despoblació del seu entorn.

Es van prendre les ajudes destinades per a ocupació juvenil, que a Aragó estan gestionades pel Inaem, i des de l’ajuntament es van prendre aquestes ajudes per a un programa de desenvolupament local, Empenta. Com no podia ser d’una altra manera, la llengua aragonesa també està present no només en el seu nom, sinó en algunes de les seves comunicacions i activitats.

A més d’això els agents de desenvolupament local col·laboren des de la comarca de Jacetania i ajuden als tècnics de Empenta Artieda. Així s’ha pogut presentar aquest projecte en dues successives compareixences a la seu de la Comarca de la Jacetania, el passat 15 de maig i el 23 de gener amb la segona fase del projecte.

A la Jornada de balanç del 23 de Gener es van acostar membres d’altres municipis de la Jacetania, la seva presidenta, a més de partits com Podemos o PSOE(Echo), per conèixer l’experiència iniciada per Puyalón i l’Ajuntament d’Artieda.

En una primera fase de gener a juny de 2017, els tècnics Víctor Iguácel i Anchel Reyes van realitzar un diagnòstic sociològic, i d’aquesta reflexió van sorgir les propostes per facilitar l’assentament, i revertir la despoblació, línia estratègica que Puyalón, i en general l’esquerra sobiranista, està duent a terme en els últims temps. Les tres línies d’actuació decidides a Artieda van ser: ocupació, habitatge i socialització.

Han sorgit tres noves iniciatives laborals (Cima Norte, Sociolochía i Senderos de Teja), s’ha posat en marxa un mercat d’habitatge de lloguer amb noves oportunitats i també s’ha posat en marxa un ambiciós pla de socialització amb activitats entre setmana (frontenis, zumba, gimnàstica, classes d’aragonès i projecció de documentals de muntanya).

Ara tocar emprendre la segona etapa «treballant en la consolidació d’èxits i l’activació de nous reptes que posin fre a la despoblació i incentivin la repoblació».
Cal seguir creant ocupació, sobretot per a joves i dones. Per això s’estan explorant possibilitats en el turisme ornitològic i esportiu, així com agricultura i ramaderia.
Se seguirà treballant en l’oferta d’habitatge de lloguer social, per facilitar l’assentament, especialment de la gent jove.

I com a punt de socialització es potenciarà la instal·lació municipal Centre Choven amb més activitats i contingut, i impulsar un centre d’escalada. A més s’està preparant una jornada de mercat anticonsumista per a veïns i forans.Un últim punt hico referència als serveis socials d’infància i 3r edat, per a la qual s’és necessària major suport econòmic i institucional.